< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
kontemplacije




Arhiv




Poveznice...
alkion
annaboni
aquaria
boccaccio
brod u boci
catcher
čiovka
dinaja
ed hunter
espadrila
ely
e.p.
fanny
foto brlje
fra gavun
freestyler
greentea
gustirna
justawoman
koraljka
mela
metamorfoza
morska zvijezda
odmak
pametni zub
pegy
pjaceta
plavozeleni
plokmin
primakka
pubertetica
putopis
shadow of soul
simple minds
slavonchica
sredovječni
tražeći sebe
trill
uspomena
vacaguare
valcer
viviana
žubor vode
wall
walkingcloud
012station



Napomena: neke slike objavljene uz postove našla sam na Webu; naveden je izvor ili je sama slika link do stranice s koje je preuzeta. Prepozna li tko svoje djelo,
neka zna da ga ne prisvajam i ne podmećem kao svoje.


Copyright © Big Blue




free hit counter javascript

Jure Kaštelan

Volio bih da me voliš

Volio bih da me voliš
da budem cvijet u tvojoj kosi.
Ako si noć, ja ću biti zora
i bljesak svjetlosti u rosi.

Volio bih da me voliš
i da svi dani budu pjesma.
Ako si izvor, i ja ću biti
u živoj stijeni bistra česma.






"Spašavanje"

07.06.2008., subota

Danas počinje europski nogometni spektakl zbog kojeg bi se žene, navodno, trebale zabrinuti. Već danima sve vrvi od nogometnih tema. Iznose se podaci da će 90 % muškaraca svu svoju pozornost posvetiti nogometu. Ali, to nije sve! Prava je istina: između seksa i nogometa izabrat će – nogomet.

To mnoštvo bombastičnih naslova čini mi se kao nekakvo medijsko iskopavanje rovova koji će spriječiti žene da se od 7. do 29. lipnja približe muškarcima. Pa tako čitam: "Hrvatima je nogomet bitniji/važniji/zanimljiviji od žena". A kad se spomene pristup žena tom "muškom" svijetu, onda je to u kontekstu "Slaven Bilić pustio (!) žene".

Iskreno rečeno, cijela mi je situacija istodobno i smiješna i žalosna. Sve su te priče o nogometu i o sportu općenito – stvar osobnog izbora, interesa, navika, sklonosti...
Postoje muškarci koji vole nogomet, ali i oni koje taj sport (ili bilo koji drugi) baš i ne zanima, a to se može reći i za žensku populaciju.

Jedna je krajnost prikazivati muškarce kao nemoćnike u pameti koji nesuvislo urlaju u navijačkoj euforiji ispijajući pritom hektolitre piva i podrigujući na sav glas, a druga – okarakterizirati žene kao priglupe navijačice koje ne razumiju nogometna pravila nego samo gledaju zgodne nogometaše pa je onda bolje da vrijeme provedu u kupovini, kozmetičkom salonu ili jednostavno - tračajući s prijateljicom.

Nevjerojatni su načini na koje mediji žele utjecati na našu svakodnevicu. Objavljeni su i priručnici koji će nam svima pomoći da se lakše snađemo u novonastaloj situaciji. Da ne bi bilo zabune, tiskani su u bojama: ružičasti za curice, plavi za dečke.

Tako sam nabavila ružičasti. U njemu se lijepo predlaže kako žene mogu ispuniti svoje vrijeme dok se muškarcima ne omili i kakva druga aktivnost osim nogometa. Inače ne bih znala što ću sa sobom dok traje ta nogometna eu(ro)forija!

Ovako imam upute: za to vrijeme mogu jesti mnogo čokolade, mogu otići u kozmetički salon, na kavu s prijateljicom, mogu čitati knjige... Čudo jedno što se sve može! I ne bih se nikad dosjetila toga da nema ovakvih priručnika za spašavanje.

A da baš ne ispadnemo potpuno neupućene, objašnjeni su i neki važni nogometni pojmovi. Doznala sam da je gol "bijela metalna konstrukcija ukrašena mrežom u koju igrači cijelu utakmicu pokušavaju ubaciti loptu", a da je sudac "čovjek koji jedini ima privilegiju biti odjeven drugačije od svih na terenu, isključiti igrača ili dosuditi (...) jedanaesterac".

Naravno, ženama ne možete drukčije objasniti što je gol ako ne spomenete da je "ukrašen mrežom" ili tko je sudac - ako ne spomenete da je "odjeven drugačije od svih na terenu".

Toliko sam dirnuta da sam ostala bez teksta. Samo imam jednu želju. Prestanite nas "spašavati"!

- 15:00 - Komentari (56) - Isprintaj - #