< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
kontemplacije




Arhiv




Poveznice...
alkion
annaboni
aquaria
boccaccio
brod u boci
catcher
čiovka
dinaja
ed hunter
espadrila
ely
e.p.
fanny
foto brlje
fra gavun
freestyler
greentea
gustirna
justawoman
koraljka
mela
metamorfoza
morska zvijezda
odmak
pametni zub
pegy
pjaceta
plavozeleni
plokmin
primakka
pubertetica
putopis
shadow of soul
simple minds
slavonchica
sredovječni
tražeći sebe
trill
uspomena
vacaguare
valcer
viviana
žubor vode
wall
walkingcloud
012station



Napomena: neke slike objavljene uz postove našla sam na Webu; naveden je izvor ili je sama slika link do stranice s koje je preuzeta. Prepozna li tko svoje djelo,
neka zna da ga ne prisvajam i ne podmećem kao svoje.


Copyright © Big Blue




free hit counter javascript

Jure Kaštelan

Volio bih da me voliš

Volio bih da me voliš
da budem cvijet u tvojoj kosi.
Ako si noć, ja ću biti zora
i bljesak svjetlosti u rosi.

Volio bih da me voliš
i da svi dani budu pjesma.
Ako si izvor, i ja ću biti
u živoj stijeni bistra česma.






Ono što ne mogu prešutjeti

03.09.2007., ponedjeljak

Toliko je toga rečeno, napisano i ponovljeno ovih dana o tragediji koja se dogodila na Kornatima. Slušajući, gledajući i čitajući sve to, jednostavno se ne mogu oduprijeti vlastitim mislima. Jučer sam mislila – neću pisati, što još mogu reći, a da već nije rečeno ili napisano, ali danas više ne mogu izdržati.
Prelomilo se nešto u meni. Tragične se vijesti nastavljaju; danas je preminuo osmi vatrogasac.

Teško je uopće riječima opisati cijelu tragiku te situacije. Svi smo svjesni da upiranje prstom u jednu osobu neće vratiti izgubljene živote. Ipak, želimo znati tko je odgovoran. Odgovoran ili kriv? Postoji li razlika?

Je li za sve kriva samo jedna osoba? Ili se krakovi odgovornosti pružaju na više strana? Ovisno s koje strane promatramo.

Ako gledamo s vrha, jasno je kakva je perspektiva. Nagazi onoga ispod - neka on bude kriv - da skineš odgovornost sa sebe. Kako logično! Pa tko još očekuje da se krivim proglasi nekakav ministar, visoki dužnosnik ili baš netko iz udobne fotelje?! Oni samo idu na komemoracije, oni traže krivce, oni dijele pravdu. Oni nisu odgovorni. Oni su Big Brother. Samo nadgledaju. Pardon, oni samo voze. Okrive se uvijek sitnije ribe. Kome još nije jasno?

A riba, kad je već spominjem, uvijek smrdi od glave. Uvijek se u ovoj državi najprije treba dogoditi tragedija da bi nekome palo na pamet da je nešto trulo. Da ne funkcionira. A to nešto nije malo.

Predsjednik je požar ocijenio kao "banalan slučaj" . Budući da je on imao toliko bisera među svojim izjavama, ovo je samo jedan biser u nizu. Može li bilo koji požar biti – banalan?!

Drugo je pitanje je li trebalo slati ljude ili su požar trebali gasiti kanaderi?

Umjesto odgovora na pitanje o kanaderima, u mislima mi se javljaju asocijacije na BMW, audi, mercedes, passat. Kakva je povezanost?
Prvo, problem s požarima i kanaderima nije od jučer. Ipak, što se učinilo i koliko se čini da se to temeljito promijeni? Ne može se preko reda. Prvo Vlada RH mora obnoviti svoj vozni park. To je prioritet. Pa su tako u listopadu 2005. kupili 22 nova automobila. Sve odreda spomenute marke. Nisu se više mogli voziti u "starim" automobilima. Pa su izdvojili 10 milijuna kuna. Tko bi odolio luksuznim jurilicama? Ionako se ne mogu voziti u kanaderima! Prvo treba kupiti beemveje. Nek' se vidi raskoš. Požar mogu gasiti i ljudi.

Treba li onda uopće ponavljati riječi Stipe Božića i objašnjavati problematiku nedostatka helikoptera kojima bi se spašavali ljudi? Ili govoriti o lošem sustavu komunikacije? Koliko se ulaže u opremu? Sve je jasno. Prvo mercedes.

Mjeri li se vrijednost ljudskog života mercedesima? Audijima? Passatima?

Ranjeni se bore za život. Liječnici im nastoje pomoći koliko god mogu. A svi znamo u kakvom je stanju hrvatsko zdravstvo. U ovoj situaciji preživjelim je vatrogascima potrebno presađivanje kože. Hrvatski liječnici uzorke moraju slati u Bratislavu. Na Večernjakovim sam stranicama pročitala što je na pitanja o osnivanju takva laboratorija u Hrvatskoj odgovorio jedan liječnik: Tomičić je podsjetio da je taj laboratorij već šest godina u osnivanju, a za početak funkcioniranja nedostaje mu stotinjak tisuća kuna.

Koliko su ono tisuća kuna izdvojili za vozni park?! Pardon, riječ je o milijunima!

I tko je odgovoran za takvu situaciju? Smrdi li riba ipak od glave? Promatram kako se krivica svaljuje s jednog čovjeka na drugog. Traži se onaj jedan, glavni krivac. Svi peru ruke. Nitko ne želi biti odgovoran. A zapravo su svi odgovorni. Svi. Počevši od vrha. Nemojte mi spominjati izbore... Svi su oni isti kad se domognu vlasti. Samo možda vole različite automobile.

Požare će ionako gasiti netko drugi; nečija djeca, očevi i sinovi. Ogorčena sam.

- 17:50 - Komentari (44) - Isprintaj - #