< listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
kontemplacije




Arhiv




Poveznice...
alkion
annaboni
aquaria
boccaccio
brod u boci
catcher
čiovka
dinaja
ed hunter
espadrila
ely
e.p.
fanny
foto brlje
fra gavun
freestyler
greentea
gustirna
justawoman
koraljka
mela
metamorfoza
morska zvijezda
odmak
pametni zub
pegy
pjaceta
plavozeleni
plokmin
primakka
pubertetica
putopis
shadow of soul
simple minds
slavonchica
sredovječni
tražeći sebe
trill
uspomena
vacaguare
valcer
viviana
žubor vode
wall
walkingcloud
012station



Napomena: neke slike objavljene uz postove našla sam na Webu; naveden je izvor ili je sama slika link do stranice s koje je preuzeta. Prepozna li tko svoje djelo,
neka zna da ga ne prisvajam i ne podmećem kao svoje.


Copyright © Big Blue




free hit counter javascript

Jure Kaštelan

Volio bih da me voliš

Volio bih da me voliš
da budem cvijet u tvojoj kosi.
Ako si noć, ja ću biti zora
i bljesak svjetlosti u rosi.

Volio bih da me voliš
i da svi dani budu pjesma.
Ako si izvor, i ja ću biti
u živoj stijeni bistra česma.






Kalnički bregi

10.10.2005., ponedjeljak

Već sam pisala koliko volim sunčanu mirisnu jesen bogatu bojama i ispunjenu šuštavim lišćem. U nedjelju je bio takav dan, a ja raspoložena za istraživanje jeseni.
I nije bilo potrebno nikakvo veliko nagovaranje i pregovaranje da bi se društvance uputilo u prirodu. Budući da se već neko vrijeme u razgovoru spominjao odlazak na Kalnik, to je sada bilo pravo rješenje.

Sunčano popodne i nas 4 komada u automobilu i pravac – kalnički bregi. Stara utvrda i planinarski dom nalaze se samo petnaestak kilometara od Križevaca.
Dobro raspoložene i oduševljene krajolikom, ubrzo smo stigle do planinarskog doma. Primijetile smo usput (huh, ma uopće nije bilo usput, nego vrlo (dobro)namjerno) skupinu zgodnih alpinista koji su se penjali po strmim stijenama podno zidina staroga grada. Odlučile smo to svakako još pogledati kasnije. Što? Pa zidine, naravno!

No, prije toga kava u planinarskom domu i nekoliko rafalnih pitanja ljubaznom osoblju o svemu što se može baciti u kljun nakon "napornog" penjanja. A onda smo krenule u akciju osvajanja ostataka starih zidina. Do vrha. Koji nije daleko. Usput je moj fotić, naravno, odigrao svoju ulogu.

Pogled na okolne brege...
Image Hosted by ImageShack.us


Nakon uzbudljivog i "teškog" uspona, vratile smo se, a što mislite kamo? U planinarski dom, podrazumijeva se! Tamo smo se već predbilježile za palačinke i domaći sir i vrhnje, sve to vrlo jeftino, a ukusno. Palačinke (2) s čokoladom stoje samo 10 kuna, a sir i vrhnje 18 kuna. To je samo djelić ove očito ukusne ponude domaće hrane pristojnih cijena. Planinarski dom nije luksuzno opremljeno mondeno svratište, ali je ugodno i čisto mjesto za one koji vole prirodu i planinarski ugođaj.

Budući da je i moj fotić bio oduševljen, evo i njegovih dojmova:
Najprije kroz prozor, naravno!!!
Image Hosted by ImageShack.us

Prisjetile smo se i legende o Beli Četvrtom. Naime, priča kaže da je kralj Bela IV. bježeći pred Tatarima pronašao utočište upravo na Kalniku. Odatle je krišom pobjegao dalje, a Tatari su, stigavši pred utvrdu, danima opsjedali grad misleći da se tu skriva kralj. Nakon nekog vremena braniteljima je ponestalo hrane, a spasili su ih kmetovi iz okolice. Preko zidina su im bacali grane pune zrelih šljiva. Tatari su napokon odustali od opsade vidjevši da se ovi nikad neće predati, a Bela je, čuvši što se dogodilo, u znak zahvalnosti kalničke kmetove proglasio plemenitom gospodom. Legenda kaže da su ih jalni Križevčani prozvali plemićima šljivarima.

Dokaz da na Kalniku ne rastu samo šljive!
Image Hosted by ImageShack.us

Je li ovuda prolazio i Bela Četvrti?
Image Hosted by ImageShack.us

I pogled sa staroga grada...
Image Hosted by ImageShack.us
- 22:59 - Komentari (22) - Isprintaj - #